CountAir FAQ

De CountAir® is het eerste medische hulpmiddel speciaal ontwikkeld voor alle COPD en Astma patiënten die gebruik maken van een dosisaerosol zonder ingebouwde teller. De CountAir® telt het aantal doseringen. Zo kan de patiënt zien hoeveel doseringen er nog in de inhalator aanwezig zijn. De CountAir® telt af, hierdoor weet de patiënt ten alle tijden hoeveel medicatie er nog over heeft voordat deze op pad gaat.

De CountAir® is bestemd voor de dosisaerosolen zonder geïntegreerde teller. Bekijk hier voor welke dosisaerosolen de CountAir® geschikt is.

De CountAir® telt het aantal inhalaties en telt af. Zo kan u zien hoeveel inhalaties er nog in de dosisaerosol over zijn. Gebruik altijd één CountAir® per dosisaerosol. De CountAir® is beschikbaar in de kleuren blauw en wit. De batterij gaat bij een gemiddeld gebruik minimaal 2 jaar mee en is niet vervangbaar.

De gebruikersinstructie en video kunt u vinden op de website. Lees of bekijk deze zorgvuldig.

Diverse medische richtlijnen zoals de richtlijn van de LAN (Long Alliantie Nederland) en de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) geven aan, dat de voorkeur uitgaat naar een inhalator met een teller erop.

Er zijn verschillende studies beschikbaar die het gebruik van een teller op een inhalator onderschrijven. Zorgprofessionals kunnen deze lezen op deze website onder het kopje studies.

Nee. De CountAir heeft geen aan of uit knop. Het is direct klaar voor gebruik. Zodra u een inhalatie heeft genomen laat het beeldschermpje het resterend aantal zien gedurende 10 seconden. Daarna gaat het beeldschermpje uit. Door op het knopje bij het beeldschermpje te drukken licht het beeldschermpje even op zodat u het resterend aantal kunt controleren. Zodra u het knopje loslaat gaat het beeldschermpje uit. Om te voorkomen dat u het beeldscherm ondersteboven afleest staat er een ‘vierkantje’ linksonder in het scherm.

Ja, maar niet automatisch. Standaard is de CountAir® ingesteld voor rechtshandigen. Dat heeft vooral te maken met het makkelijk bedienen van de knop onder het beeldscherm en met het aflezen van het beeldscherm. Voor linkshandigen kan het beeldscherm ook andersom de getallen weergeven. U doet dat als volgt. Wacht tot het beeldscherm leeg is. Druk nu op de controleknop en houdt deze ingedrukt. Druk nu de instelknop één keer in totdat het beeldscherm 180 graden is gedraaid.

Ja, want u kunt op elk gewenst moment het aantal inhalaties instellen. Het is niet nodig dat de teller zich tot 0 heeft afgeteld. Met andere woorden; u kunt op elk gewenst moment de CountAir® opnieuw instellen. Oók als er nog een resterend aantal in het beeldschermpje weergegeven wordt.

De batterij gaat bij een gemiddeld gebruik minimaal 2 jaar mee. Als de batterij bijna leeg is verschijnen er 2 verticale strepen op het beeldscherm. Het is nu tijd de CountAir® te vervangen. Anders loopt u het risico dat de CountAir® niet meer het juiste aantal inhalaties weergeeft. De batterij is niet vervangbaar. U kunt de CountAir® inleveren als elektronisch afval bij uw gemeente.

Het klemsysteem van de CountAir® is stevig en het grijpt zo goed als 360 graden om de dosisaerosol heen. Daardoor zal het dosisaerosol niet uit de CountAir® schieten tijdens het gebruik. Het vereist enige handigheid om het dosisaerosol in en uit de CountAir® te halen. Houd in ieder geval de CountAir® goed vast alvorens u het dosisaerosol plaatst of eruit haalt. Laat nimmer het dosisaerosol half in de CountAir® zitten. Het klemsysteem staat dan onder een te hoge druk en kan op den duur verslappen.

Telkens voordat u een nieuwe dosisaerosol in de CountAir® plaatst.

Dit betekent dat de CountAir® naar nul heeft afgeteld. U moet nu een nieuwe aerosol plaatsen in de CountAir®.

Dit betekent dat de batterij van de CountAir® leeg gaat raken en niet meer de resterende inhalaties kan weergeven. Vervang de CountAir®.

De CountAir® is na plaatsen van de dosisaerosol altijd klaar voor gebruik en zal niet blokkeren in acute situaties. Dat is een bewuste keuze. Bij paniek staat de CountAir® voor u klaar. Bewaar de CountAir® met de dosisaerosol in bijvoorbeeld een etui. Zo voorkomt u vervuiling of activering van de CountAir® en de dosisaerosol.

Om goed onderscheid te maken tussen de 6 en 9 is ervoor gekozen om de 6 af te beelden ‘zonder’ dakje. De juiste leesrichting is wanneer de ‘C’ zich in de linkeronderhoek van het scherm bevindt. Dit geldt ook voor linkshandig gebruik.

De CountAir® is te koop via deze website en in de apotheek.
Zorgprofessionals kunnen de CountAir® bestellen via www.spruyt-hillen.nl  

Op dit moment wordt de CountAir® nog niet vergoed.

Ja, de CountAir wordt op de aersol geplaatst. U kunt inhaleren zowel u gewend bent.

Wist u dat u de CountAir aan kunt schaffen in combinatie met de OptiChamber voorzetkamer. De combinatie die telt! Lees meer over de combiverpakking.

Voor meer informatie, instructies, instructiefilms of vragen over deze artikelen verwijzen we je naar de OptiChamber website van onze partner Teva: www.optichamber.nl. Hier vind je alle veel gestelde vragen. Voor andere vragen of klachten kun je contact opnemen via customerservice@teva.nl of bel met 0800 – 0228400.

U kunt altijd contact met ons opnemen. Kijk voor de gegevens op onze contactpagina.