Zorgprofessionals die betrokken zijn bij de begeleiding van patiënten met longmedicijnen kunnen op deze website meer informatie over de CountAir® vinden. Er is een gebruikersinstructie, een instructiefilm en een handige infographic voor uw narrowcasting beschikbaar.

Wat is de CountAir®?

De CountAir® is het eerste innovatieve hulpmiddel om het aantal doseringen in een inhalator te tellen. Iedere COPD of Astma patiënt moet weten hoeveel doseringen er nog in zijn of haar dosisaerosol zitten, dat is nu mogelijk met de CountAir®. Dat geeft uw patiënt extra vertrouwen dat ze nooit misgrijpen.
  • Zorgvuldig en eenvoudig in gebruik
  • Getest en gekeurd in samenwerking met apothekers en patiënten
  • Voorkomt verspilling en onnodig arts-bezoek
  • Past op vrijwel alle dosisaerosolen
  • Geen ondertelling mogelijk
  • Conform richtlijnen voor inhalatiegebruik
  • Goed leesbaar digitaal display
  • Nederlands fabricaat

Hoe werkt de CountAir®?

De CountAir® is bestemd voor de dosisaerosolen zonder geïntegreerde teller. Bekijk hier voor welke dosisaerosolen de CountAir® geschikt is.

De CountAir® telt het aantal inhalaties en telt af. Zo kan de patiënt zien hoeveel inhalaties er nog in de dosisaerosol over zijn. Gebruik altijd één CountAir® per dosisaerosol. De CountAir® is beschikbaar in de kleuren blauw en wit. De batterij gaat bij een gemiddeld gebruik minimaal 2 jaar mee en is niet vervangbaar.

Zorgprofessionals kunnen de CountAir® direct bestellen via www.spruyt-hillen.nl, via uw automatische bestelsysteem, telefonisch of per email. Onze Customer Service is bereikbaar via email info@countair.nl of per telefoon 088-3311473.

CountAir® is eenvoudig in gebruik, bekijk hier de gebruikersinstructie of bekijk de animatievideo.

Richtlijnen LAN en NHG

Diverse medische richtlijnen zoals de richtlijn van de LAN (Long Alliantie Nederland) en de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) geven aan, dat de voorkeur uitgaat naar een inhalator met een teller erop.

Harald Roelofs (woordvoerder Longfonds):

‘Al tijden is het Longfonds op basis van vragen van patiënten op zoek naar een teller die het aantal pufjes in een dosisaerosol bijhoudt. Longpatiënten moeten ervan op aan kunnen dat hun puffer optimaal werkt. Daarom moet er op alle puffers een teller zitten, dat is nu niet het geval. Het Longfonds juicht het toe dat patiënten met dit apparaatje wél kunnen zien hoeveel pufjes er nog in hun puffer zitten’

Studies

Er zijn verschillende studies beschikbaar die het gebruik van een teller op een inhalator onderschrijven.
Kerwin 2017 . Link naar originele bron.
Koehorst 2016 abstract . Link naar originele bron.
Price 2016 . Link naar originele bron.
Storms 2015 abstract. Link naar originele bron.

Longarts Richard Dekhuijzen, Radboud UMC:

”Het is onmogelijk om zonder teller vast te stellen of en hoeveel werkzaam medicament er nog in een inhalator zit. Een teller is daarom onmisbaar. Diverse internationale studies hebben laten zien dat het toevoegen van een teller aan een inhalator samengaat met minder onduidelijkheid voor de patiënt, minder fouten en daarmee een betere uitkomst”

OptiChamber Diamond, LiteTouch masker en combinatieverpakkingen met CountAir® 

De unieke combinatie die telt!
De OptiChamber voorzetkamer is als enige voorzetkamer verkrijgbaar in een combinatieverpakking met een CountAir® dosisteller. Voor kinderen en volwassenen die moeite hebben met het gebruik van een voorzetkamer met mondstuk is er ook een combinatieverpakking met een masker beschikbaar.

Zowel de combinatieverpakkingen, als de losse artikelen uit de combinatieverpakking zijn nu zonder recept te bestellen via onze webshop. Let wel: deze worden dan niet vergoed door de zorgverzekering.
Voorzetkamers en combinatieverpakkingen die worden voorgeschreven via de arts worden vergoed door de zorgverzekering (meestal 1 per jaar) en zijn af te halen in de apotheek.

LAN adviseert om de dosisaerosol mét voorzetkamer (en dosisteller) te gebruiken. Het medicijn komt dan beter op de plaats van bestemming (de longen) en daardoor kan het medicijn beter zijn werk doen.

4 sterren cursus op Apoweb.nl

Ben jij apotheker of apothekersassistente en wil jij jouw patiënten graag optimaal informeren en instrueren over medische hulpmiddelen bij het gebruik van inhalatoren voor astma en COPD?
Volg dan de 4 sterren cursus over de combinatieverpakking OptiChamber met CountAir® op www.apoweb.nl.

Tips, advies en veelgestelde vragen

Ik heb een vraag over de CountAir®. Waar kan ik terecht?