Persbericht CountAir®

Logo Spruyt hillen
Logo CountAir klein

Persbericht

IJsselstein, 5 september 2019


De CountAir®, het eerste hulpmiddel om het aantal doseringen in een dosisaerosol (puffer) te tellen

Altijd voldoende inhalatie-medicatie op zak

IJsselstein, 5 September 2019 – Vanaf vandaag is de CountAir® verkrijgbaar in Nederland. De CountAir is het eerste innovatieve hulpmiddel om het aantal doseringen in een inhalator te tellen. Iedere COPD of Astma patiënt moet kunnen weten hoeveel doseringen er nog in zijn of haar dosisaerosol zitten, dat is nu mogelijk met de CountAir. Dat geeft patiënten extra vertrouwen dat ze nooit misgrijpen.

Harald Roelofs (woordvoerder Longfonds): ‘Al tijden is het Longfonds op basis van vragen van patiënten op zoek naar een teller die het aantal pufjes in een dosisaerosol bijhoudt. Longpatiënten moeten ervan op aan kunnen dat hun puffer optimaal werkt. Daarom moet er op alle puffers een teller zitten, dat is nu niet het geval. Het Longfonds juicht het toe dat patiënten met dit apparaatje wél kunnen zien hoeveel pufjes er nog in hun puffer zitten’

Diverse medische richtlijnen zoals de richtlijn van de LAN (Long Alliantie Nederland) en de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) geven aan, dat de voorkeur uitgaat naar een inhalator met een teller erop. Longarts Richard Dekhuijzen, Radboud UMC: ”Het is onmogelijk om zonder teller vast te stellen of en hoeveel werkzaam medicament er nog in een inhalator zit. Een teller is daarom onmisbaar. Diverse internationale studies hebben laten zien dat het toevoegen van een teller aan een inhalator samengaat met minder onduidelijkheid voor de patiënt, minder fouten en daarmee een betere uitkomst”

In Nederland zijn meer dan 600.000 patiënten, die op dit moment longmedicatie via een dosisaerosol gebruiken waar geen teller op zit. Uit onderzoek is gebleken dat bij gebruik van een inhalator met een teller het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp voor longklachten bijna 50% lager is . Ook het aantal ziekenhuisopnames voor long-gerelateerde klachten is een stuk lager bij gebruik van een inhalator met teller. Verder is gebleken dat veel patiënten hun dosisaerosol bleven gebruikten terwijl de medicatie al op was en zij dus geen of een tekort aan werkzame stof inhaleerden (ref 1,2,3) . Johan Kok (patiënt): “Eindelijk kan ik met een gerust hart een weekendje weg, omdat ik nu zeker weet dat ik voldoende medicatie bij me heb. Vorig jaar dacht ik dat er nog voldoende pufjes in mijn inhalator zaten, terwijl ik plots tekort kwam. Ik heb het toen behoorlijk benauwd gehad”.

Naar een idee van het Longfonds ontwikkelden apotheker Gerrit van Ommeren en Geert Kerssies (uitvinder) de CountAir®, die op bijna alle dosisaerosolen past, onafhankelijk van vorm of medicatie. De kosten zijn beperkt zodat het voor iedere patiënt toegankelijk is. Het prototype van de CountAir® is uitgebreid getest door een patiëntenpanel van het Longfonds en is verkrijgbaar in de kleuren blauw en wit. Handig, wanneer een longpatiënt meer dan één inhalator heeft. De gebruiksduur van de CountAir® is ongeveer 2 jaar

Over COPD & Astma: In 2017 hadden bijna 600.000 mensen in Nederland COPD en 641.000 mensen Astma dus totaal meer dan 1,2 miljoen mensen. In 2017 kwamen er 37.400 mensen met COPD bij en 87.300 nieuwe patiënten kregen de diagnose Astma. Totaal dus 124.700 nieuwe patiënten. In 2010 waren er ruim 30.000 ziekenhuisopnamen voor COPD & Astma (bron: Volksgezondheidenzorg.info, RIVM). Jaarlijks sterven 35.000 longpatiënten (bron: NACL 2012). Bij goede longzorg is zelfmanagement essentieel. Helaas is 46% van de COPD patiënten beperkt gezondheidsvaardig. Voor deze groep is zelfmanagement dus een dagelijkse uitdaging (bron: Pharos.nl). Meer dan 70% van de COPD patiënten voert essentiële handelingen met een inhalator incidenteel of frequent verkeerd uit (bron: LAN rapport ‘Goed gebruik inhalatiemedicatie Astma & COPD, 2018).

Over Spruyt hillen bv:

Spruyt hillen (www.spruyt-hillen.nl) is een innovatieve farmaceutische onderneming en is de enige totaalaanbieder op het gebied van magistrale receptuur in Nederland. Spruyt hillen levert haar producten aan apotheken, zowel direct als via de groothandel. Tevens levert zij bepaalde producten rechtstreeks aan patiënten/consumenten. De CountAir® is via de apotheek verkrijgbaar maar ook via www.countair.nl. Spruyt hillen heeft haar assortiment in een aantal productgroepen onderverdeeld, namelijk apotheekbereidingen via GMP Apotheek de Collegiale Bereiding, verpakkingen, techniek, drukwerk, grondstoffen, crèmes en zalven in kunststof tubes en handverkoopmiddelen. Daarnaast is Spruyt hillen gespecialiseerd in een aantal medische hulpmiddelen.

Over het Longfonds:

Voor de meeste mensen is ademen heel gewoon. Maar voor 1,2 miljoen mensen met een longziekte in Nederland is dat niet vanzelfsprekend. Het Longfonds gaat voor een wereld zonder longziekten. Tot het zover is, zorgen we ervoor dat mensen met een longziekte sterk staan en bewust eigen keuzes in hun leven kunnen maken. We zetten ons in voor een rookvrij leven met gezonde binnen- en buitenlucht. En we jagen medische doorbraken aan, gericht op het voorkomen van astma en het repareren van kapotte longen. Zo maken we ’t verschil. Dag in dag uit.

EINDE PERSBERICHT

________________________________________________________________

Voor informatie:
Kirsten Dam
General Manager Spruyt hillen
Tel.: 030 – 2814418
E-mail: kirsten.dam@spruyt-hillen.nl

Harald Roelofs
Persvoorlichter Longfonds
Tel : 06-57943234
E-mail : haraldroelofs@longfonds.nl
________________________________________________________________

Referenties:
1. Price e.a. 2016; Journal of Asthma and Allergy, ‘Historical cohort study examining comparative effectiveness of albuterol inhalers wit hand without integrated dose counter for patients with asthma or chronic obstructive pulmonary disease’ pages 145-154
2. Kerwin e.a. 2017; Journal of Asthma and Allergy, ‘Real-world health care utilization in asthma patients using albuterol sulfate inhalation aerosol (ProAir®HFA) with and without dose counters’ pages 171-179
3. Storms e.a. 2015; Allergy Asthma Proc. 2015 Jul-Aug;36(4):3005.doi:10.2500/aap.2015.36.3854.Epub 2015 Apr 27